tiistai 8. tammikuuta 2013

Elämän pienet valinnat

Uppouduin pitkäksi toviksi tutkimaan luomukosmetiikan ihmeellistä maailmaa. Kaikki minut paremmin tuntevat kyllä tietävät, että tässä naamassa on pakkelia nähty vuosien varrella enemmän tai vähemmän. En todellakaan ole niitä ihmisiä, jotka voivat huoletta unohtaa meikkipussinsa viikoiksi jonnekin. Ei. Jos jokin kosmetiikkatuote uupuu, iskee paniikki! Tämä koskee myös deodoranttia, shampoita, hoitoaineita jne. Olen saanut itseni uskomaan, etten pysty elämään ilman näitä tärkeitä tuotteita.

Voi kyllä, olen ollut mainosmiesten vietävissä. Tuuheuttavat shampoot ja valkaisevat hammastahnat, selluliittivoiteet ja selvästi ryppyjä silottavat rasvat (koska minulla on huoliryppy!) on niin nähty. Kai niihin haluaa uskoa, ja "näkee selvästi muutoksen", kun oikein tarkkaan katsoo. Todellisuudessa mainosmiehet luovat ihmisten tarpeet nykyään. Kyllähän kaikilla täytyy olla supermaxmegalength -ripset ja tuuhea, kiiltävänsileä tukka. Paitsi, jos haluaa surffitukan, mutta siihenkin on oma tuotteensa: suolasuihke!

Tämän hiustenvärjäämättömyystempaukseni johdosta ajattelin, että eipä tällä kuontalolla ole enää niin väliä. Haalistukoon punainen perhana! Kyseessä oli myös olosuhteiden pakko, sillä maalla (=mökillä) ei ollut paljon vaihtoehtoja. Pesin hiukseni tervashampoolla ja hoitoainetta en löytänyt. No, olivathan ne vähän sähköiset seuraavana päivänä, mutta hyyyvin kuohkeat ja kiiltävät. Tänään kokeilin kotoamme löytynyttä Linna -shampoota. Lopputulos: erittäin positiivinen! Hiukset ovat tuuheat ja kiiltävät, mutta aivan latvoista hiukan kuivat. Noille latvoille tosin pitäisi näyttää saksia melko pian...

En todellakaan tiedä, minkä herätyksen olen yhtäkkiä kokenut. Olen myös alkanut kaivata takaisin kotipitäjääni, pienelle maaseutukylälle. Seuraavaksi tahdon varmaankin opetella lypsämään. Olen huomannut viime aikoina, että kaikki tämä liika joka puolella ja joka asiassa ahdistaa. Jotenkin sitä kaipaa ihan perusasioiden äärelle. Haluan pärjätä ilman riippuvuutta tuotteisiin, tavaroihin ja asioihin, joihin tarve tulee jostain muualta kuin itseltäni, ulkokohtaisesti.

Pienien valintojen avulla olen saanut jo sekä omaa että perheeni elämää sellaiseen suuntaan, joka tuntuu hyvältä. Meillä on upea kierrätyssysteemi pienessä allaskaapissamme, pyrimme valmistamaan ruuat itse alusta loppuu ja hyödyntämään itse hankittuja raaka-aineita (huomenna teen kalamurekepihvejä vaarin saamista kaloista ja heitän Pikkukarhun aamupuuroon itse poimittuja mustikoita), olemme vaihtaneet kaikki kodin lamput LED -lampuiksi (sähkönkulutus putosi rytinällä), kestovaippailemme, ostamme luomua mahdollisuuksien (=rahatilanteen) mukaan...

Ja sitten teemme paljon myös asioita, joista ei voi olla niin ylpeä, kuten ajaminen autolla kauppaan (matkaa n. 1km), tonnikalan ostaminen, veden laskeminen suihkussa liian pitkään tai valtavien talouspaperimäärien käyttäminen (en kestä rättien hajua! Tahdon bambutiskirätin!) Paljon on vielä asioita, joita haluaisin muuttaa, mutta käytännöllisyys  laiskuus  tai muut syyt ovat menneet muutoksen edelle.

Olen kuitenkin aika ylpeä itsestäni, sillä olen pohjimmiltani melko laiska ja itsekäs ihminen. mukavuudenhaluinen. Monet pienet valinnat vaativat vähän enemmän ponnistuksia arjessa, kuten kierrätys, mutta toisaalta siitä tulee niin älyttömän tyytyväinen olo. Tänäänkin, tehtyäni vaivalloisen ruuan alusta loppuun, olo oli kuin maratonin juosseella. Tosin en ole koskaan juossut maratonia... Tärkeintä on tunne siitä, että elämä näiden valintojen kanssa tuntuu hyvältä.

Ai niin. Tässä postauksessa piti vain sanoa siitä, että miten paljon ihmisiä huijataan sanalla "luonnonmukainen" tai "luomu". Kehittelen tässä muutamia kokeiluja (luomu)kosmetiikkaan liittyen, saatte lukea niistä sitten myöhemmin. Ja noista huijauksista!

6 kommenttia:

  1. Ihminen on perusluonteeltaan laiska, on opettanut mulle Mäyrä. ;)
    Mäkin haluan samanlaisen draivin päälle! Arvaa tuliko hieman häpeällinen fiilis, kun heitin jotain huoletta sekajätteeseen ja vieressä Auris 7-vee kysyi huolissaan että eikös tuo ollut ongelmajätettä."Oho, totta!! Viedäänpä se ongelmajätelaatikkoon, hyvä kun huomasit.."

    Immeiset on mainonnan uhreja. Itekin oon yrittänyt ottaa pienen suodattimen päälle. Suhtaudun aika epäilevästi kaikkiin "wonder"-juttuihin, lähinnä ne ärsyttää. Multa ei löydy selluliittivoidetta ( lienee onkin jo huomattu :D), itseasiassa ei edes silmänympärysvoidetta. (Parikymppinen kosmetologiystäväni sai sätkyn kun kuuli edellisen.)Hyvin on sama kosteusvoide uponnut silmänympäryksiinkin! Kai se sitten kostautuu myöhemmin.. :/

    Tsemppiä sinne ja suukkoja, koitetaan nähdä pian!

    <3 sisko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäyris, tuo Saariston suuri ajattelija! :D se sun kosmetologiystävä oli varmaan kateellinen, kun näytät ilman ryppyvoidettakin kuustoistkesäseltä... ;)

      Lapset osaa nykyää kierrättää ja on ekologisempia kuin monet aikuiset. Koulussa puhutaan onneks melko paljon nykypäivänä noista jutuista :) hyvä Auris!

      Poista
    2. ... Ja toivottavasti nähtäis toooosi pian! Täytyy kierrättää itsensä Loimaa-cityyn asap!

      Poista
  2. Jos on kiinnostunut luonnonkosmetiikasta, kannatta ehdottomasti tutustua kotimaiseen Flow-kosmetiikkaan :) Heillä on mm. palashampoita, joista omaksi lempparikseni on muodostunut hennaa sisältävä Punatukka. Ja kaikista parastahan on, ettei noista tule pullojätettä ollenkaan.

    Ai niin, olen seuraillut blogiasi jo odotusajastasi lähtien, mutta ennen ei vaan ole tullut kommentoitua :)

    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa mulla on kanssa tuo Flow:n palashampoo, Punatukka tietenkin! :D Aattelin tehdä siitä postauksen tällä viikolla! :)

      Oletko kokeillut mitään hiushuuhdetta, esim. etikkaa?

      Kiva, kun kommentoit ja olet seuraillut meitä :)

      Poista
    2. Noniin, sittenhän ne on tuttua tavaraa :D Tein yhdessä välissä omaa hiushuuhdetta (oliskohan ollu n. 1-2 tl etikkaa 3dl vettä ja pari tippaa appelsiini -eteeristä öljyä), mutta laiskistuin ja ostin sitten Lifesta Faith in nature -hoitoainetta. Hyvin tuo etikkahuuhdekin toimi, mutta sitä ei tosiaankaa tarvinnu joka pesun yhteydessä (ei tosin tarvi tuota hoitoainettakaan), ja kannattaa kattoa ettei liikaa lorauta sitä etikkaa, ettei mee tukka liianki siloiseksi :) Muistaakseni annoin huuhteen vaikuttaa vähän aikaa ja sitten huuhtelin vielä vedellä.

      Kannattaa kokeilla kans vahvasta mustasta teestä tehtyä hiusnaamiota. Oma lemppari on ollu vihreästä kosmetiikkasavesta ja teestä tehtailtu naamio, jota oon pitäny sitte saunassa pyyhkeen alla. Mustan teen pitäis kans elävöittää punaisten hiusten väriä, kun sillä huuhtelee tukan suihkun jälkeen (pyyhe vaan tuppaa siinä hommassa värjäytymään...).

      -m

      Poista

Kiitos, kun jätät viestin!