torstai 10. tammikuuta 2013

Kookosta kainaloon -seurantakoe

Valmistauduin luonnolliseen taisteluun hikeä vastaan kuorimalla kainalot (kalliilla) kuorintavoiteella ja sheivaamalla. Yritän muistaa pestä kainalot pelkällä vedellä, sillä saippuapesua ei suositella kookosöljyn käytön yhteydessä.

Aikaisemmin, viimeiset puoli vuotta ainakin, olen käyttänyt seuraavia tuotteita: Nivea Invisible for Black&White sekä Garnier Mineral deodorant 48hr Ultimate Protection. Nivea jätti paitoihin rantuja, ja petti säännöllisin väliajoin. Garnier ei pitänyt tippaakaan kuivana ja paidat tahriintuivat.1. päivä

Aamulla epäilin rankasti tuotteen toimivuutta. Olimme lähdössä vauvakinoon, joten ajatus  kaverin kärsimisestä hienhajussani ei houkutellut... mutta päätetty, mikä päätetty. Levitin puhtaisiin, kuiviin kainaloihin öljyä. Se ei valunut mihinkään, kuten olin aiemmin luullut, eikä myöskään tuntunut mitenkään häiritsevältä. Hengailin puolisen tuntia rintsikoissa (terkkuja naapureille!), jotta öljy olisi varmasti imeytynyt. En kyllä aio joka aamu imeytellä sitä noin kauaa... Paidaksi valitsin puuvillaisen t-paidan, koska keinokuitu alkaa haisemaan nopeammin hieltä.

 Itse asiassa olen joutunut hylkäämään jotkut keinokuituiset paitani, koska ne alkava haista HETI, kun vähänkin hikoaa. Mikään dödö ei ole auttanut. Tuossa t-paidassakin on ollut se pikku vika, että hihansuu on aivan tuolla kainalossa ja "hankaa" sitä, joten paidassa on yleensä melko nopeasti märät läntit.

Päivän aktiivisuustasoksi sanoisin kolme asteikolla yhdestä viiteen (yksi= ei juuri hikoilua aiheuttavaa toimintaa - viisi= hikiliikuntaa). Ensimmäiset hiet sain ylle jo pukiessani Pikkukarhua, kun päälläni oli paksu toppatakki. Siinä vaiheessa jo mietin, että nyt kyllä falskaa dödö ja pahoin. Kävelin myös reippaasti vaunujen kanssa ja tunsin paistuvani toppatakissani lämpimässä bussissa.

Ja lopputulos, nyt illan kääntyessä yöhön:

Kainalot tuoksuvat vienosti kookokselta, ei miltään muulta! Uskomatonta! Ja kainalot säilyivät kuivana koko päivän! Paidan kainalot tuoksuvat vain kookokselta, eivät hiukkaakaan hieltä. Lisäksi öljy ei ole jättänyt minkäänlaisia tahroja, toisin kuin tavalliset dödöt yleensä. Olen oikeasti todella yllättynyt, koska en tosissani uskonut kookosöljyä niin tehokkaaksi. Odotan innolla viikonloppua, kun aktiivisuustaso (toivottavasti) nousee.

2. päivä

Aamulla huuhtaisin kainalot lämpimällä vedellä lavuaarilla. En voi käydä joka aamu suihkussa, koska iho ei kestäisi. Lavuaarilla saa kuitenkin ihan hyvin pestyä enimmät "yöhiet". Levitin kookosrakkautta kainaloihin ja laitoin saman tien päälleni topin (49% puuvillaa, 46% polyesteria, 5% elastania) ja hiukan myöhemmin löysän puseron (50% puuvillaa, 50% modaalia), jonka kangas ei kosketa kainaloita.

Päivän aktiivisuustaso oli kaksi ja puoli: toisaalta en tehnyt paljon mitään raskasta, mutta emännöidessäni äiti-vauva -kokoontumista kuumassa asunnossamme oli ainakin niska ja taipeet aivan hiessä. Olin varma jälleen, että muutun hajuhirviöksi. Haistelin itseäni vähän väliä. Onneksi ystäväni tietävät kokeilustani ;)

Myöhemmin lähtiessämme maalle vaihdoin löysän paidan tiukkaan pitkähihaiseen (50% luomupuuvillaa, 47% puuvillaa, 3% elastaania).

En huomannut missään vaiheessa minkäänlaista hienhajua, eivätkä kainalot olleet kertaakaan märkänä. Ja jälleen kerran isona bonuksena: paitojen kainalot säilyivät tahrattomina!

Jouduin pieniin ongelmiin illalla, sillä olin laittanut kookosöljyä matkakokoiseen muotoon, lastenruokapurkkiin. Saunan jälkeen en saanut kantta auki! Mieskin yritti, ja yritimme myös laskea kuumaa vettä päälle. Ei. Loppujen lopuksi mies teki kanteen reiän saksilla. Oikeastaan se on melko näppärä ratkaisu nyt! Täytyy vaan sulattaa rasvaa hiukan kuuman veden alla, jotta se muuttuu juoksevammaksi. Sitten vain valuttaa sitä purkista kämmenelle ja hieroo kainaloihin. Säilytän purkkia nyt Minigrip -pussissa, jotta se olisi ilmatiiviissä paikassa.

Matkapurkkitragedia

3. päivä

Aamulla kainaloiden pesu ja öljyn sively tulivat jo rutiinilla. Kiskoin päälleni edellisen päivän topin ja pitkähihaisen. Päivä oli melkoista löllöttelyä lukuun ottamatta kahden mukulan kiskomista ahkiossa ylämäkeen. Pienen hien sain siinä pintaa, joten olkoon päivän aktiivisuustaso kolme.

Yllättävän hyvä imuri ikäänsä nähden ;)


Ei hajua, tahroja tai mitään muutakaan. Olin yllättynyt, sillä yleensä kahden päivän pitämisen jälkeen paidan kainaloihin muodostuu jo hajuhaittaa ja hiki+deodoranttitahraa.

Saunan jälkeen levitin öljyä myös korppukuiviin kyynärpäihini, aamulla ne olivat ihanan pehmeät! Jonakin päivänä kokeilen öljyä hoitoaineeksi tukkaan...

4. päivä

En jaksanut aamulla tehdä mitään kainalohygieniani suhteen, ja kiskaisinpas vielä samat kuteet niskaan, mitä kahtena edellisenä päivänä. Tiedossa oli kuitenkin uurastamista. Kävin 40min reippaalla kävelyllä toppavaatteissa vetäen poikaa ahkiossa sekä imuroin omakotitalon alakerran rivakasti. Päivän aktiivisuus oli kyllä nelonen!

Illalla huomasin paidan kainaloissa pientä tummumista, liekö öljystä vai hiestä. Mitään hajua ei edelleenkään havaittavissa! Superia!

5. päivä

Vihdoinkin aktiivisuusluokaltaan viitosen päivä! Päivä sisälsi erittäin reipasta kävelyä vaunujen (+ruokaostosten) kanssa sekä kaupassa käynnin liian lämpimissä vaatteissa. Vaatetuksena oli alimmaisena toppi  (49% puuvillaa, 46% polyesteria, 5% elastania) ja pitkähihainen (50% luomupuuvillaa, 47% puuvillaa, 3% elastaania).

Ja voih! Hikiläikkää pukkasi kainaloihin! Tosin ne olivat hiukan kahden euron kolikkoa isommat, eivät mitään siihen verrattuna, mitä normaalisti. Ja OIJOI, olin jättänyt matkapurkkini yöksi ilman suojaa, joten rasva oli päässyt härskiintymään. Illalla paidan kainalot haisivat vain härskiintyneelle öljylle, ja havaittavissa oli myös jonkinlaiset tummahkot jäljet kainaloissa. Liekö sitten hikeä vai öljyä, ken tietää. Katsotaan, lähteekö pesussa.

Tiivistys: ei hienhajua, hikeä kylläkin.

Ja päivän löytö! Ainakin meidän Prismasta saa kylmäpuristettua luomukookosöljyä 11,80€ hintaan!6. päivä

Kiskaisin päälleni topin (49% puuvillaa, 46% polyesteria, 5% elastania) ja neulepuseron, joka on joku miljoonan eri kuidun sekoite. Aavistelin, että neule alkaisi haista nopeasti, yleensä nuo sekoitteet ja keinokuidut alkavat haiskahtaa.

Puoli päivää kului rattoisasti Ikeassa pörrätessä ja sieltä tavaroita kotiin (vaunujen kanssa bussilla) roudatessa. Kotona istuin kaikessa rauhassa tietokoneella pelkkä toppi päällä, kun tunsin, kuinka kainalostani VALUI HIKEÄ. Istumassa. Hiki. Valui.

Että vaikka päivän aktiivisuudeksi sanoisin nelosen, niin olen kyllä tosissani hikoillut! Liekö lääkkeistä johtuvaa taas. Ah, ihanan naisellista!

Paita ei alkanut haista lainkaan, eivätkä kainalotkaan haiskahtaneet hieltä. Loppuillasta kainaloa nuuskuttaessani haistoin ehkä lievästi härskiintyneen öljyn, mutta tuskin se sieltä muiden nenään lemahti.

Eilisestä pitkähihaisesta olivat kainalot puhdistuneet pesussa, hyvä hyvä! Ja jos joku miettii, että onko minulla AINA sama toppi ja pitkähihainen, niin ei. Omistan ison kasan samanlaisia toppeja ja pitkähihaisia eri väreissä!

7. päivä

Yllättääkö ketään, jos sanon, että päälläni oli toppi (49% puuvillaa, 46% polyesteria, 5% elastania) ja pitkähihainen (50% luomupuuvillaa, 47% puuvillaa, 3% elastaania), kun lähdin tarpomaan vaunulenkille ja kauppaan? Oli muuten astetta hikisempi reissu, koska uusi lumi teki vaunujen työntämisestä tuplasti raskaampaa. Olin aivan litimärkä hiestä päästessäni kotiin.

Päivän aktiivisuus oli epäilemättä vitosen luokkaa!

Kainalot olivat märät, kun tarkastelin niitä ulkovaatteista kuoriuduttuani. Läntit eivät olleet kovin isot, eivätkä haisseet muuta kuin kookokselta. Illalla paidan kainaloissa näkyi pientä tummentumaa, joka lähtee toivottavasti taas pesussa. Kainalot eivät kuitenkaan haisseet minulla tai paidassa muulle kuin kookokselle. 

VIIKON YHTEENVETO:

Olen ollut positiivisesti yllättynyt kookosöljyn suhteen. Ajattelin, että hienhaju puskee läpi tai kainalot ovat navan kohdalle saakka märkänä. Yleensä kainaloiden märkyys näkyy minulla, vaikka pitäisi käsiä alhaalla... mutta nyt länttejä ei huomannut kuin nostamalla kädet ylös kunnolla. Täydellinen tuote kookosöljy ei todellakaan ole, mutta sitä en siltä vaadikaan. Kainalot ovat tuntuneet ihanan pehmeiltä, eikä iho kutise lainkaan. Perinteiset dödöt vs. kookosöljy -kisan on voittanut kookosöljy! Aion jatkaa käyttöä. Raportoin tänne yllättävistä käänteistä, mikäli niitä vastaan tulee.

Aion myös kokeilla paria erilaista luomudödöreseptiä jossain vaiheessa. Pysykää kuulolla!

EDIT 31.1.13.

Kookosöljyn käyttö deodoranttina päättyy, koska se jättää joihinkin tiukimpiin ja tietyn värisiin yläosiin öljytahrat kainaloihin. Osa ei ole lähtenyt 40 asteen pesussa Erisanilla, tujummalla pesuaineella olisi varmaan lähtenytkin. Löysien paitojen kanssa ei ole ollut ongelmaa, joten ehkä joskus sellaisia käyttäessäni sipaisen kookosta kainaloon. 

Aion hankkia toisenlaisen luonnonmukaisen dödön testiin.


16 kommenttia:

 1. Et sää haise hieltä!! En oo koskaan huomannut, ja oon kyllä ollut tilanteessa kuin tilanteessa messissä!! :D

  <3 isosisko

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Pyrin päivittämään joka päivä :)

   Poista
  2. Mä laitoin yöksi naamaan kookosta, koskaan ei ole ollut näin rauhallinen naama aamulla - ja aamupesun jälkeen laitoin kookosta kainaloihinkin. Kohta vaunuhikilenkille testaamaan :) Kiiitos inspiksestä!!

   Poista
  3. Mahtavaa! :) Mikäs oli lopputulos vaunuhikilenkillä?!

   Poista
  4. njaa... Naama tykkää, mut dödönä ei vielä vakuuttanut. Ihan vähän on ehkä mahdollista, että ihan puhtaisiin kainaloihin en sitä laittanut ;) mut muut kasvorasvat menee kiertoon. Säärirasvoiksi tai äidille.

   Poista
  5. Kannattaa kokeilla hetken aikaa, jos kykenee elämään epävarmuudessa. Joillakin vaikutus alkaa vasta myöhemmin! Ja kainaloiden täytyy tosiaan olla puhtaat... ;) mutta hyvä, että naama tykkää ainakin!

   Poista
 3. Mua kiinnostais hirveesti, mitä dödöä oot ennen käyttäny.. Että mihin tässä verrataan.. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoinkin tuonne postauksen alkuun nuo aikaisemmin käyttämäni, eli Nivea Invisible for Black&White sekä Garnier Mineral deodorant 48hr Ultimate Protection. Nuo olivat sellaisia suht tehokkaita mömmöjä, jotka eivät kuitenkaan aiheuttaneet mitään allergisia tm. reaktioita, kuten Adidas ja Rexona aikoinaan.

   Poista
 4. hei noi pilttipurkkien tms kannet saa auki kun laittaa korkin oven väliin saranapuolelle ja toisella kädellä vetää ovea kiinni, jolloin kansi jää puristuksiin ja toisella vain vähän pyörittää purkkia. Nimim. sata kertaa juuri rasvatuilla tai märillä käsillä purkkia aukonut Toukokuinen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsi mikä kikka! Tänks! Vähänkö oot kätevä emäntä :D

   Poista
 5. Hei ihanaa kun olit löytänyt blogiini! Piti tulla heti vastavierailulle :) sinunkin blogisi vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta! Hirveästi juttua minua kiinnostavista jutuista! Pakko oli tulla tähän postaukseen kommentoimaan kun löysin itsekin joku aika sitten kookosöljystä uuden ihonhoitosuosikin :) käytän itse lähinnä kosteusvoiteena ja toimi myös erittäin hyvin karstan pehmittäjänä kun sitä tuossa Miion päästä rapsuteltiin :) itse käytän luonnonkivideodoranttia ja on kyllä ihan ykkönen! Ei pidä kainaloita kuivina mutta hajut ehkäisee kyllä ihan täysin :) jään lukijaksi vaikka hyvin harvoin tuntuu että kerkeää enää lueskelemaan blogeja.. Ehkäpä se tässä pojan kasvaessa pikkuhiljaa muuttuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! :) tosiaan, karstaan toi kookosöljy onkin hyvä! Mä jouduin pari kertaa laittamaan Pikkukarhulle jotain vauvaöljyä, kun se karsta ei tuntunut irtoovan millään. Hitsi, siitäkin tuntuus olevan jo miljoona vuotta...

   Mä voin kertoa, että blogeja kyllä ehtii lueskelemaan sitten, kun lapsi on isompi... öisin nimittäin :D

   Poista

Kiitos, kun jätät viestin!