torstai 9. elokuuta 2012

Kestovaippavertailu

Minulla on viha-rakkaussuhde kestovaippailuun. Enemmän rakkaus ;) Kestovaippailumme alkoi jo ennen lapsen syntymää sillä, että kävimme Miehen kanssa yhdessä kestovaippainfossa, jossa Mies hurahti hommaan ihan tosissaan raha- ja ympäristösyiden tähden. Itsekin olin sitä mieltä, että meillä sitten kestoillaan jatkuvasti.

No, hommahan ei aina mene niin kuin Strömsössä ja nykyisin meillä osakestoillaan. Öisin on kertikset, samoin pidemmille reissuille lähdettäessä. Alkuun oli niin rankkaa, että niiden muutamien öisten vaippakatastrofien jälkeen olin ihan kypsää kauraa koko hommaan. Nyt olen suunnitellut kunnollisten yökestojen hankkimista, kun yöt alkavat muutoin olla pojan osalta rauhallisempia. Herätään kuitenkin vain pari kertaa yössä enää.

Olen ostanut kestovaippoja kirppareilta, huuto.netistä ja Facebookin osta-myy -kestovaipparyhmästä. Aluksi ostin tietenkin sokkona ihan mitä tahansa, koska etukäteen on mahdotonta tietää, mitkä vaipat sopivat. Siksi kannattikin ostaa erilaisia yksittäisiä vaippoja.

Kestovaippatermistö oli alkuun täyttä hepreaa (AIO? TSI? PUL?!?), mutta Kestovaippainfon sekä Tiina Törnströmin Vaippailmiö -kirjan myötä aloin pikku hiljaa ymmärtää eri vaippojen eroja. Lisäksi armas mammaystäväni oli jo ehtinyt kestoilemaan kuukausia tuoreen poitsunsa kanssa, joten sain kullanarvoisia vinkkejä. Sain ystävältäni kassillisen kestovaippoja lainaan! Palautin vaipat eilen haikein mielin, niin ne vauvat vaan kasvaa...

Loppupeleissä meillä on ollut käytössä hyvin suppea valikoima vaippoja, joten mitenkään hirmuisen kattavaa tästä vertailusta ei tule... mutta asiaan:


Vaippakaappimme ennen inventaariota. Ylhäällä vasemmalla kuorivaipat+villahousuja, oikealla imut. Alemmalla hyllyllä taskuvaipat, sisävaipat ja all-in-one -vaipat suloisessa sekamelskassa. Äiteen vaipatkin päässeet kuvaan ;) Alemmassa pyykkikorissa paikka vauvan pyykeille (vaatteet+vaipat)


Yksiväriset vaipat ovat lähes kaikki Bumgeniuksia :)

Aluksi käytimme sisävaippana harsoa, jonne laitoimme lisäimun. Lisäimu taiteltiin aina harson väliin kuvassa näkyvällä tavalla. Käytettiin aina tätä samaa taittoa, vaikka erilaisia taittelumalleja olisi ollut tarjolla. Harsoja meillä on n. 50kpl, osa isoja (kalliita) bambuharsoja, jotka kyllä voittavat Pikku Piian harsot pehmeydessä ja imukyvyssä!


Harso pysyi hyvin kiinni näpsyllä! En viitsinyt pukea harsoa elävälle mallille ;)


Harson päälle laitettiin yleensä villahousut. Tässä jonkun tekemät (TSI=Tee Se Itse) villahousut!Babyidean merinovillahousut, odottavat käyttöä!


Toisinaan käytettiin Imse Vimsen kuorivaippaa harson päällä. Suurimmista harsoista tuli niin iso paketti, että pojan kasvaessa harsoa/imua tursui aina S-kokoisen kuoren rakosista. Villahousut toimivat aina kuorta paremmin!
Alempi on Imse Vimsen Organic Cotton kuorivaippa, johon olen rakastunut! Se menee 8kg saakka ja on ollut nyt todella toimiva sisävaippojen kanssa!


Erilaisia lisäimuja, joita voi laittaa niin harsojen sisään kuin taskuvaippojen taskuihin. Ylävasemmalta: 

- Myllymuksujen bambuhampputaittoimu, joka on alkanut vasta nyt toimia, kun taskuvaipatkin ovat isompia. Oli liian suuri taiteltavaksi harson sisään. Nyt erittäin toimiva Myllymuksujen taskuvaipassa sekä muissakin taskuvaipoissamme! Bambu ja hamppu ovat molemmat erittäin imukykyistä materiaalia.
- Mikrokuitufrotee, jota on myöskin Bumgeniusten sisällä imuna! Luottoimu, toimii sekä harson että taskuvaippojen kanssa.
- Äitiyspakkauksissa oli joskus 80-luvulla vaaleanpunaisia ja hiukan isompia keltaisia liinoja, veikkaisin niiden olevan puuvillaa? Monta kertaa pestyinä nämä ovat hyviä imuja, tosin ohuina eivät ime litratolkulla. Käytettiin näitä paljon harsojen kanssa lisäimuna, mutta nykyiseen kusimäärään eivät toimi!
- Kestovaippakaupan eli KVK:n tenceljoustofroteinen taittoimu toimi ja toimii. Saattoi välillä olla inasen liian iso harson lisäimuksi, mutta vähän taittelemalla ja tunkemalla sen sai toimimaan ;) Tässä kuvassa taiteltu siis kolminkerroin. Pinta coolmaxia eli onteloneulosta, tuntuu märkänäkin kuivalta ihoa vasten.
- Rainbown luomupuuvillainen lisäimu. Näitä meillä on PALJON! Hyvä hinta-laatusuhde! Ovat imuteholtaan tosi hyviä vastasyntyneelle ja sopivat hyvin harson sisään, koska ovat lyhyitä. Nykyisin seilaavat taskuvaippojen sisällä, joten ovat siirtyneet pois käytöstä...
- KVK:n tenceljoustofroteinen tiimaimu (coolmaxilla). Tämäkin toimi hyvin harsojen kanssa, mutta nykyisin riittämätön imuteholtaan taskuvaippoihin. Sen sijaan sisävaipassa olevaan taskuun extraimuksi erittäin hyvä!

Sisävaippoja. Ylhäältä alas:
- Imse Vimsen sisävaippa. Käytettiin muutaman kerran, ei tykätty. Koska vaipan siivekkeissä ei ole tarroja, oli vaipan paikoillaan pitäminen ja villahousujen tai kuorivaipan päälle väkertäminen pikkusen liian haastavaa meille :D Nämä varmaan toimivat hyvin pieneen pissaan ja vastasyntyneelle, meillä olivat aina ihan läpimärkiä. Läpän alle kyllä saa (pienen) lisäimun tarvittaessa!
- TSI-sisävaippa, jossa tasku lisäimulle. Ulkopinta collegea ja sisäpinta fleecea, joka tuntuu kastuessakin kuivalta ihoa vasten. Näitä on meillä kaksi, ja jos näiden tekijä tunnistaa itsensä, niin meille saisi ommella pari uutta isompaa! Ovat osoittautuneet aivan loistaviksi eri lisäimujen kanssa!
- Tots Botsin Bamboozle sisävaippa. Materiaali bambufroteeta. Yksi suosikkivaipoistani! Imua riittää. Nämäkin jääneet nyt pieniksi, voi surkeus :(

Tämänmallisissa sisävaipoissa kiinteän läpän voi taittaa poikavauvalle eteen, jotta imua tulisi enemmän sinne, minne se pissakin tulee ;)


Suuri rakkauteni kestovaippamaailmassa eli Bumgenius. Tässä esillä nepillinen all-in-one/one size/organic cotton malli, eli tämä menee nyt ja aina tuonne 16kg saakka... ainakin toivonmukaan. Alempi on S-kokoinen all-in-one tarrakiinnityksellä.

Halusin alunperin noita nepillisiä, koska tarrat saattaa mennä ajan myötä huonoon kuntoon. Nyt olen kuitenkin jo ihan kypsänä noihin neppeihin... kun on niin nakkisormet! Noita one size -vaippojakin saa tarrakiinnityksellä. Ainut miinus näissä Bummareissa on ehdottomasti se, että ne kuivuvat ikuisuuden. Eli ainakin puolitoista vuorokautta näin kosteaan aikaan... Uusissa malleissa on irroitettavat imut, joten ne varmaan kuivuvat nopeammin.

Vanhan mallin imu mikrokuitufroteeta, sisäpinta polyestermokkaa. Uudemman imuina on luomupuuvillaa, kaksi läppää päällekkäin. Nopeammin kuivuisi, jos imut olisivat toisesta päästä irti vaipasta...

Imse Vimsen all-in-one -vaippa, joka tuli tänä vuonna äitiyspakkauksen mukana. Kaksi läppää: mikrofleecea ja joustofroteeta. Voipi ihan itte sitten valita, kumman läpän laittaa vauvan ihoa vasten. Ollaan käytetty vasta muutamia kertoja, alkaa vasta nyt olla tarpeeksi napakka reisistä eikä enää falskaa. En oikein osaa sanoa tästä mitään! Kuvittelisin, että imua riittää hyvin päiväkäyttöön.Myllymuksujen taskuvaippa, tullut äitiyspakkauksen mukana. Tämäkin on alkanut vasta toimia, vaikka on kokoa S-M (5-10kg). Nyt, kun ollaan lähempänä 6,5kg pelittää ihan eri tavalla. Tämän sisällä olen käyttänyt Myllymuksujen bambuhamppuimua, mikrokuitufroteeta sekä KVK:n taittoimua. Parhaiten on tainnut toimia se Myllymuksujen imu.

One size taskuvaippoja eri kuoseilla. Seepra- ja maastokuosinen ovat minkeevelouria, sellaista pehmoista ja pörröistä kangasta. Näidenkin neppien kanssa tahtoo välillä männä hermot... ja vaikka ovat samanmallisia, niin jostain syystä tuo tähtivaippa tuppaa falskaamaan. En hanki yleensä hanki vaippoja kuosien takia, mutta nää oli pakko saada!


Tyly tuomio DiMooo -vaippamerkille. Ihana sammakkokuosinen taskuvaippa ja farmikuosinen all-in-one ovat kumpikin meidät pettäneet joka ikinen kerta! Minulla ei siis ole mitään hyvää sanottavaa näistä. Ehkä vika on jossain muualla kuin mallissa, mutta meiltä poistuvat kaapista kuleksimasta nyt.

Ensimmäinen kestovaippa, jonka joltain kirpparilta ostin: Kushiesin all-in-one. Todella omituinen vaippa, hirveän jäykkä, kummallisen mallinen ja istuu huonosti. Lisäksi tässä on kosteussulkuna PVC:tä, mitä ei käsittääkseni enää kauheasti kestovaipoissa käytetä. Pvc on lämpöherkkää materiaalia, joten pesu liian kuumassa voi pilata vaipan. Näitä oli joskus äitiyspakkauksessa. Tulee ihan mieleen joku kestovaippojen prototyyppi, josta on sitten lähdetty parantelemaan ideaa... :D Jos joku tosiaan tykkää näistä, niin meiltä saa kaksi vaippaa ihan ilmaiseksi. Ystävä käyttää näitä pojalleen, mutta laittaa päälle vielä villahousut varmistukseksi. Paketista tulee vähän tuhdimpi, mutta toimii.

Vaippakaappi raivauksen jälkeen, tosin sinne jäi vielä kuvauksen ajaksi nuo Kushiesin hirvitykset...

Tarkennan vielä muutamia pointteja:

- Vaipat saattavat falskata esim. sen tähden, että ne on "pesty tukkoon" vääränlaisella pesuaineella. Vaippojen pesuaineessa saippuaa saisi olla <5% Erittäin hyvä pesuainetietokanta löytyy kestovaippainfosta, jossa myös eritellään, mille kankaalle mikäkin pesuaine sopii. Monien materiaalien imuteho vain paranee pesujen myötä!

- Vaippa voi falskata "lahkeensuista" esim. siksi, että vauvalla ei ole tarpeeksi pulleroiset reidet tai kuminauhat ovat käytössä/vanhuuttaan löystyneet. Varsinkin kyljellään nukuttaessa tulee helposti vuotoa, jos reisikummarit eivät ole tarpeeksi tiukat.

- Joitakin vaippoja ei suositella pestäväksi 60 asteessa, koska se voi heikentää esim. kosteussulkua (näin on mm. Myllymuksujen taskuvaipassa). Itse olen kuitenkin pessyt kaikki vaipat aina 60 asteessa, koska alempi lämpötila tuntuu melko riittämättömältä pissakakkalikapyykkiin.

- Imut ja harsot pesen aika-ajoin 95 asteessa.

- Kestovaippoja saa myös lainattua ympäri Suomea toimivista kestovaippalainaamoista. Googlettamalla löytyy!

- Hyvät kestovaippamarkkinat pyörivät Facebookin Kestovaipat ja kantovälineet kiertoon -ryhmässä, jossa myös keskustellaan vaipoista paljon JA siellä voi kysyä neuvoa mihin tahansa vaippapulmaan :) 

Mikäli joku bongaa hirmuisia virhefaktoja, niin hihkaiskaa ihmeessä. Tarkoitus on oman kokemuksen ohella kertoa myös faktoja, joita yritin kyllä tarkistaa netin ihmeellisestä maailmasta... Googlettamalla kriittisesti ;)
12 kommenttia:

 1. Hei! Tämä on tosi huolellisesti tehty kyllä, ja paljon työtä vaatinut. Itsekin ajattelin ryhtyä kestovaippailemaan, kun joulukuussa pienokainen syntyy. Alku voi olla hankalaa kyllä, mutta varmasti esimerkiksi tämä sinun "artikkelisi" auttaa PALJON! Kiitos! Ja en tiennyt, että Rainbow valmistaa ko. tuotteita! Hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla! :) Rainbow:lla on myös kestovaippoja, Reilun Kaupan luomupuuvillaa :)

   Poista
  2. Ootpas ahkeroinut!
   Tais muuten olla, että mää annoin sulle ton toisen hirvityksen kushies-vaipan :D. En ite tainnu käyttää kertaakaan.
   Joskus kadehdin ihmisiä, jotka jaksavat kestoilla! Pointsit teille! Ehkä minäkin sit seuraavan kanssa... mun jälkikasvua opetetaan nyt potalle. Onnistuu ihmeen hyvin, vaikka on syntinen kertislapsi. Ihania kestovaippoja sulla kyllä. Ainakin kuosit on syötävän hyvännäkösiä! t.suma-elma

   Poista
  3. Mä just tossa funderasin, että kenelle pistäisin vahingon kiertoon ;D Kestoilusta on tullut kivempaa sen jälkeen, kun olen sisäistänyt sen ettei ole pakko, jos ei jaksa tai on muutenkin hankalaa. Teilläkin oli silloin siinä niin paljon kaikenlaista, että ei se ny ihme oo, ettet jaksanut <3 seuraavalle sit! Ihana pottailija, pian pääsen seuraamaan hänen pottatreenejään, jee! <3

   Poista
 2. Olen samaa mieltä noista Kushies-vaipoista. :( Käsittämättömän paljon maksavat uutena - en pysty ymmärtämään! Mulla on noita Kushies-aio:ja peräti 5 kpl. :( En tiedä miten pääsisin niistä erooṇ. Rahaakin niihin on tullut laitettua ihan liikaa, kun olivat sellaisia "susia". Kolmisen kertaa annoin Kushiesin falskata ennen kuin kieltäydyin laittamasta sitä enää pojalle.

  Laitatko lisäimua Bumgeniukseen? En vaan jotenkin ole päässyt sinuiksi niiden kanssa. Ne falskaavat meillä pissankin kanssa hyvin usein, vaikka olisi Rainbown luomupuuvillainen lisäimu mukana. :( Kerran laitoin vajaaksi 2 tunniksi Bumgeniuksen ilman lisäimua pojalle ja kun otin pois, niin päällihousut olivat aivan litimärkänä pissasta. Ja kyllä minä ne mielestäni olen jopa kiristänyt niin paljon kuin uskallan. :( Lisäksi Bumgeniukseen on pakko laittaa aina kuivaliina, kun ne tuntuvat niin inhottavan märältä pojan ihoa vasten.

  Olen ihan rakastunut Myllymuksujen taskuvaippoihin. Niihin saa väkerrettyä sisään juuri sellaisen paketin kuin sillä hetkellä tarvitsee. Yleensä laitan Myllymuksujen bampuhampputaittoimun ja sen sisälle vielä Rainbown luomupuuvillaisen lisäimun. Tuolla pärjää lähemmäs 3 h. Ohuemmaksi paketiksi laitan jonkun ohuen mikrokuituimun, jonka sisään laitan yhden tai kaksi Babyidean Bamboo hour -imua. Ne ovat tosi ohuita ja erittäin imukykyisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla Kushieseilla tuntuu kuitenkin olevan jonkinlainen kannattajajoukkonsa, joten yritä myydä niitä vaikka FB:n myyntipalstoilla (suosittelen kestovaipparyhmää, ellet vielä kuulu siihen!) tai huuto.netissä :) Sain toisen omista Kushieseistani myytyä kirpparilla vitosella.

   Meillä on nykyään käytössä vaan one size Bummarit, joissa ne imut on ulkopuolella (luomupuuvillaa). Ei itsessään pidä pissaa kauhean kauaa, joten laitan aina Rainbown lisäimun väliin ja päälle KVK:n tiimaimun (coolmaxilla). Tällä paketilla mennään maksimissaan se 3h. Meidän poika tuntuu olevan aika isopissainen...

   Tykkään kans tuosta Myllymuksujen taskusta, mutta nyt olen löytänyt myös Bummarin taskut. Ne ovat täydellisen istuvia ja pitäviä! :)

   Täytyy varmaan tehdä päivitystä vaippavertailuun ja esitellä meidän uutuuksia.

   Poista
 3. Niitä Kushieseja saattaa ostaa joku sellainen hyväuskoinen, joka ostaa raskausaikana vaikka mitä löytämiään siistejä kestovaippoja, kuten minäkin tein aikoinani. :( Mulla on ne nyt kirpparilla myynnissä. Toivon totisesti että edes joku tekee kauppansa. Yritin jo kerran kestovaippainfon myyntipalstalla, mutta siellä ei mennyt kaupaksi. Siellä on ilmeisesti "valistuneempaa" porukkaa, jotka tietävät että ne ovat susia. :)

  Jee, innolla jään odottamaan uutta kestovaippavertailua.

  Mulla on tosiaan kanssa noita one size bummiksia (11 kpl), mutta kovin usein pettävät, kun ei ole riittävästi imua. Pitää lisätä ilmeisesti vielä lisää imua niihin, kun tuo yksi Rainbow ei riitä. Sitten taas se ei olekaan enää niin ohut ja mukava paketti. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kuorissa yleensä Myllymuksujen taittoimu tai sitten vastaava bambuhanmppurätti + Rainbown lisäimu. Sillä pärjätään se 3-4h parraimmillaan.

   Poista
 4. Käytetäänkö teillä muuten kestoja öisin? Meillä käytetään kerttiksiä, kun en tiedä millaisen megapaketin tarvitsisi kyhätä yöksi, ettei tarvitsisi kesken yön käydä vaihtamassa. Hienosti meidän poika nykyään kakkaa heti aamulla herätessään kerttikseen, niin pääsee tosi vähällä kestojen kanssa päivisin. :) Ei ole kakkakatastrofia tapahtunut moneen viikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään taas käytetään, mutta melekosen muhkeita paketteja. Vaikka laittaisin taskuvaipan, niin saatan varmistaa vielä pistämällä HH Wool Longiesit päälle. Normaalisti pojalla on sisätäyttövaippa melko muhkeilla täytteillä ja villapöksyt... Meillä ei pitkiin kakattu öisin, mutta nyt on melkein järestään päässyt vaipanvaihtoon siinä kuuden maissa. Me kun noustaan vasta puol ysin aikoihin :D

   Poista
  2. Meillä Kushiesit toimivat hyvin 1-vuotiaan kuivaksiopetteluvaippoina (otin läpän irti, kun yhteen pissiin riitti imu ilman sitäkin) ja uusimman vauvankin kanssa on niitä käytetty ihan hyvällä menestyksellä. Nyt oon laittanu ne myyntiin, kun meillä on vaippoja liikaa, ja koitan saada käyttöön pelkästään sisätäyttöjä ja villaa, mutta en kyllä niitä oo miksikään hirvityksiksi kokenut. Makuasioita nämäkin. :)

   Poista
  3. Juu, Kushieseilla on oma vankka kannattajakuntansa, joillakin ne pelittää tosi hyvin :)

   Poista

Kiitos, kun jätät viestin!