tiistai 19. helmikuuta 2013

Ekopesuaineet

Pääsenpäs vihdoin ja viimein kertomaan hiukan ekopesuaineista, joihin olen tutustunut (hartaudella) noin puolen vuoden ajan. Kai. En enää muista, milloin ostin ensimmäiset putelit, mutta se oli Pikkukarhun syntymän jälkeen joka tapauksessa.

Alun perin päätökseen vaihtaa kaikki pesuaineet ekologisempiin vaikutti kaksi asiaa: myrkyttömyys ja uudelleentäyttömahdollisuus. Siksi valitsin kokeiluun Ole Hyvä -tuotteet sekä Sonetin yleispuhdistusaineen. Olen saanut normaaleista pesuaineista ja niiden kemikaalihuuruista vähintäänkin päänsäryn aina, mutta myös käteni ovat menneet todella huonoon kuntoon, ellen ole käyttänyt hanskoja. Ajatus siitä, että lapsi nuolee jollain myrkkylitkulla putsattua pöytää/lattiaa ei myöskään ollut kauhean mukava.


Ole Hyvä käsienpesunesteet, hajusteeton sekä piparminttu-teepuu-eukalyptus. Ihastuin tuohon jälkimmäiseen, ja vain sitä olenkin ostanut nyttemmin. Piparmintun tuoksu on ihana! Käteni eivät ole olleet ikinä näin hyvässä kunnossa keskellä talvea, joten veikkaa käsienpesuaineen muuttumisella olevan jotain vaikutusta asiaan. 

Vessassa meillä on lasinen saippuapullo, koska tuo muovipullo ei ole kauhean esteettinen. Keittiössä olen pitänyt tuota muovipulloa.

Ole hyvä astianpesuaine, hajusteeton. Toimii kyllä normilikaisiin astioihin, mutta todella rasvaiset astiat jäävät kyllä vähän... rasvaisiksi. Meillä pestään niin vähän käsin, että se ei ole haitannut. Maitopullojen ja tuttiosien pesuun tätä on eniten mennytkin. Kädet ovat kiittäneet, normaali tiskiaine kun on kuivattanut käteni haavoille saakka näin talvisaikaan.

Ole Hyvä sitruuna-lime -yleispesusuihke. Olin tottunut käyttämään Tolun vastaavanlaista suihketta, jota ei siis tarvitse huuhdella pois erikseen. Tämä oli kyllä pettymys! Ei irroittanut likaa, varsinkaan vähän pinttyneempää tai poistanut rasvajälkiä. Ainoa plussa oli, että jätti miellyttävän sitruunantuoksun keittiöön. Vesi ja bamburätti pärjäävät tälle yksinään.


Teepuu-eukalyptus -saniteettisuihke. Tekee vessasta ihanan tuoksuisen, mutta ei valitettavasti poista kovin pinttynyttä likaa. Altaaseen tuntui jäävän tummentumaa, vaikka itse "lika" lähtikin pois. Ratkaisin ongelman käyttämällä "hankausaineena" ruokasoodaa, jolloin pinttymät lähtivät ja sain ihanan raikkaan tuoksun. En ole ostanut tätä lisää, vaikka tuoksu onkin iso plussa.


Sonett yleispuhdistusaine. Todella riittoisa, tiiviste kun on. Ajaa hyvin asiansa, ei moittimista. En nyt enää muista, miksi valitsin tämän Sonettin tuotteen, kun kaikki muu on kuitenkin Ole Hyvää. Olisikohan ollut yleispesuaine loppu juuri silloin? Tätä ei muistaakseni voi täyttää uudelleen (=ei ole täyttökanistereita liikkeessä), mutta muovipullon voi toki kierrättää. Eikä tätä tarvitse kovin usein ostaa!

Sonettin tuotteista meiltä löytyy myös villan- ja silkinpesuaine (lähinnä villisten pesuun), villanhoitoaine lanoliinitukseen sekä nestemäinen sappisaippua vaikeiden tahrojen poistoon. Sappisaippua on kyllä kullan arvoinen lapsiperheessä!


Luottotuotteet! Väkiviinaetikkaa käytän eniten huuhteluaineena pyykissä (n. ½ dl huuhteluainelokeroon), mutta välillä myös siivouksessa. Ruokasoodaa laitan vaippapyykin sekaan raikastamaan ja tahroja poistamaan (n. 1dl pesuainelokeroon). Soodaa heitän myös pesualtaaseen ja vessanpönttöön, kun pesen niitä. Tekee myös tiskipöydästä hohtavan kirkkaan ja raikkaan! Onneksi tuota soodaa löytyy nyt litran pahvipöntöissäkin, ettei tarvitse enää ostaa noita 500g muoviputeleita. 

Vaippapyykki hoituu pesupähkinöillä. Olen ollut huomaavinani, että pesupähkinät tekevät pyykistä jotenkin harmahtavaa, joten en ole kokeillut sitä muuhun pyykkiin. Minua ei tuo vaippojen harmaantuminen niin kauheasti haittaa, kun puhdasta kuitenkin näyttäisi tulevan! 

Ole Hyvä -tuotteiden iso plussa on niiden vegaanius sekä kotimaisuus. Tuotannossa käytetään ekosähköä, ja tuotteita kuljetetaan joukkoliikenteessä (Matkahuolto), jolloin säästetään ns. turhat rahdit. Pullot ovat kierrätettävää PE-muovia. Lisäinfoa tuotteista ja tuotetiedot löydät täältä.

Olen käynyt hakemassa lisää pesuainetta Punnitse ja säästä -liikkeestä puolentoista litran limsapulloihin. Ei muuten lopu nopeasti kesken! Litrahinta on halvempi, kun jättää valmiiksi täytetyn pullon ostamatta ja täyttää oman putelin!

Sonett on saksalainen tuotesarja, jolta löytyy kaikenmoisia puhdistusaineita pyykinpesuaineesta rasvanliuottimeen. Kaikki tuotteet löydät täältä.

Ystäväni on kehunut Ecover -tuotesarjaa. Ecover on belgialainen, mutta yhtiöllä on tehtaita myös muualla Euroopassa. Ecoverilta löytyy myös pesu- ja puhdistusaineita joka lähtöön ja ainakin Ruohonjuuressa on Ecoverin täyttökanistereita. Saatanpa jossain vaiheessa kokeilla Ecoveriakin, vaikka mieluiten pysyisin noissa kotimaisissa tuotteissa.

Ainoa, mihin en ole vielä lämmennyt ovat nuo pyykinpesu- ja konetiskiaineet. Pyykinpesussa kun tuntuu, ettei edes ns. normaali pesuaine Erisan pysty kaikkiin tahroihin. Jokaista vaatetta en sentään malta käydä läpi sappisaippua kanssa. Niinpä osa pyykistä pestään edelleen Omo Sensitivella. Ekologisia konetiskiaineita en ole vielä kokeillut, olen hiukan epäluuloinen... Pyrin kyllä kokeilemaan jotain sellaistakin tässä. Hyviä vinkkejä saa kertoa! Ahdistaa nimittäin ajatus siitä, että astioihin voi jäädä konetiskiaineen jäämiä huuhtelusta huolimatta, puhumattakaan niiden luontoa kuormittavista jäämistä.

11 kommenttia:

  1. Mun mielestä jopa pelkkä vesi teki parempaa jälkeä kuin noi pesupähkinät, niistä jäi tosiaan värjäytymiä vaaleisiin vaatteisiin.

    Luonnonmukainen ekologinen valkaisuaine on muutes ruokasooda! Sitä heittää pyykin sekaan (about 0,5 dl). Jo tulee kirkasta!

    Vinkki: Ekoteko on pitää pesukone hyvässä kunnossa. Parin kuukauden välein pesu sitruunahapolla 90 asteessa (tai 95, jos saa) tyhjällä koneella ja sen jälkeen pesu 60 asteessa (voi laittaa jo pyykkiä). Poistaa kalkkeumia ja pidentää koneen ikää. Sitruunahappoa saa apteekista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä käytän ruokasoodaa aina vaippapyykissä, jonka siis pesen pesupähkinöillä. Ehkä se pesupähkinät+ruokasooda on sitten toimiva combo, koska vaippapyykki on aina ollut tahrattoman puhdasta ja hyväntuoksuista :)

      Poista
  2. Meillä on ollut muutaman kuukauden käytössä ecoverin konepyykinpesuaine ja tähän mennessä olen ollut tyytyväinen. Vaippapyykki kyllä saa sappisaippuasta etukäteen... Samoin ecoverin astianpesuaine on toiminut hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä joskus kokeilla tota Ecoveria pyykinpesuun :)

      Poista
  3. Onko sulla jäänyt vaippoihin kakkatahroja? Mulla on nykyään lähes jokaisessa vaipassa tahroja, vaikka pesen parin päivän välein vaipat 60 asteessa nestemäisellä Erisanilla ja kakkatahroihin laitan sappisaippuaa vaikuttamaan hetkeksi ennen koneen käynnistämistä. :( Olen ostanut vähän hintavampiakin vaippoja, kun olen ajatellut että niistä saa hyvin rahansa pois kun myy pois, mutta itse en ainakaan halua ostaa tahraisia vaippoja, joten en tiedä miten ne saa myytyäkään. :( Käyttöä nuo tahrat eivät millään tavalla haittaa, mutta harmittaa kovasti. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ollut vähän ihmeissäni siitä, miten EI ole jäänyt kakkatahroja! Voisikohan se johtua siitä, että pistän jokaiseen vaippapyykkiin tuota soodaa? Se kun on hyvä tahranpoistaja. Toki maitokakka jätti aikoinaan esim. harsoihin tahraa, mutta ei kyllä kiinteiden aloituksen jälkeen ole ollut minkäänlaisia tahroja ikinä. Tosin sekin varmaan riippuu lapsen ruokavaliosta, jotkut ruuat tekee varmaan tiukempia tahroja? Kokeileppas tuota soodaa! Ja kesällä aurinkoon kuivumaan, haalistaa tahroja.

      Poista
    2. Myydäänkö sitä soodaa siis isommissakin pakkauksissa? Oon nähnyt vaan leivontahyllyssä niitä pieniä purkkeja.

      Tosiaan pahin tahraaja tähän mennessä on ollut ruusunmarjakakka. Se oli väriltään ihan ruusunmarjan väristä. Laitoin vaipan välittömästi pesuun ja lotrasin sappisaippualla - ei mitään reaktiota - tahra oli samannäköinen kuin koneeseen mennessään. :( En tiedä mitä poika oli kerran syönyt, kun kakka oli lähes mustaa ja se ei lähtenyt edes pyllystä irti! Hankasin jopa wet wipella pitkän aikaa, eikä lähtenyt mihinkään. Arvata saattaa että ei lähtenyt vaipastakaan pesussa... :(

      Poista
    3. Bongasin kestovaippainfon keskustelupalstalta tämän:

      "Tahroja jää lähinnä jos vauvalle on syötetty karoteenipitoista ruokaa (porkkanaa, bataattia, paprikaa jne) tai mustikkaa. muista ruoista ei tahroja juuri jää."

      Meillä syödään joka päivä porkkanaa ja bataattia... Tahrat tosiaan ovat 90 % kellertäviä väriltään. Laitan tänään vaippapyykkiin 1 dl soodaa joukkoon. Saa nähdä onko vaikutusta.

      Poista
    4. Toivottavasti toi sooda auttaisi! Primalta löytyy pahvisia litran pönttöjä (maitotölkin mallinen) soodaa. Ainakin osassa Prismoja niitä löytyy. Joidenkin Cittareiden suurpakkausosastolla on kuulemma 5kg ruokasoodapakkauksia, mut ainakaan Tampereen Cittareista ei moista osastoa löydy....

      Poista
  4. Hei,

    suosittelen lämpöisesti Methodin pyykinpesuainetta, jos ei meinaa muilla tulla puhdasta. Samoin ihan kaikkia tuon sarjan siivousaineita astianpesusta yleispuhdistukseen. Meillä kaikki Methodia, eikä tarvitse hangata enää pää punaisena tahroja irti kuten Ole Hyvällä piti. :)
    On vegaaninen, eläinkokeeton ja kasviraaka-aineita käyttävä sarja. Saa mm. Stockalta, mutta edullisimmin esimerkiksi iHerbistä.

    VastaaPoista

Kiitos, kun jätät viestin!